Stenstugan

Stenstugan eller egentligen Norra Stenstugan har varit scoutstuga sedan 1980 då Valla Scoutkår köpte torpet på auktion. Stugan tillhör byn Viprödsle som ligger ca 6 km söder om Ulrika samhälle i den sydligaste delen av Linköpings kommun.

Viprödsle var förr en by med 6 gårdar och flera torpställen. Byn ligger i skogsbygd med små magra åkrar vilket har gjort att ingen av gårdarna brukas längre och ingen bofast befolkning finns kvar i byn. Gårdarna är sommarstugor eller jaktstugor. Södra och norra stenstugorna ligger i byns utkant vid ”Stenstugebranterna” åt Kisahållet. Stugorna är från 1800-talets mitt, den södra troligen något äldre.

I norra stenstugan har bott en familj med 10 barn i ett rum och kök med fruns föräldrar boende på andra våningen. De hade en ko en gris och lite höns. Kring stugan odlade de foder till djuren, potatis och lite grönsaker. Karl Andersson försörjde sig även som korgmakare.

stenstugan

Det fanns fast boende i stugan till 1937 då stugan och 40 tunnland skog, åker och äng såldes för 5000 Kr. 1938 – 46 ägdes stugan av en läkare från Linköping som hade det som sommarnöje. Sedan köptes stugan av ”pastoratet” som hyrde ut till olika privatpersoner.

När scoutkåren köpte stugan ingick tomt om ca 2000 kvadratmeter. Stugan har enkel standard, ej el, vatten i brunn ca 50 m från huset och utedass. Gasolspis och en del köksutrustning finns. Ca 20 madrasser för golvförläggning. Det går väg ända fram till huset men de sista 100 metrarna är i ganska dåligt skick.

Det finns möjlighet att sätta upp ett par tält på en närbelägen inäga i skogen. Bergig och spännande omgivning med mycket skog (och hyggen). Hyrs ut till föreningar för utfärder och mindre läger.

Karta till Stenstugan

Telefonnummer till stugan är 0142-920 24 (mycket dålig mobiltelefonteckning i området)

Frågor och bokingar till Ove Sundell

Ove Sundell